pirmdiena, 2009. gada 28. septembris

Bezatbildības nasta

Šodien kārtējo reizi dzirdēju frāzi par to, ka ierindas iedzīvotāji paši vien vainīgi, ka reiz bezatbildīgi sagrābušies kredītus, kurus nu vairs nespēj atmaksāt. Ar katru dzirdēto/izlasīto reizi šī frāze manī iesviļ arvien lielākas un dziļākas dusmas uz tiem pārgudrajiem valdības demagogiem, kuriem ir acīmredzami izdevīgi kaut daļu smagās atbildības nastas novelt uz citu pleciem. Tāpat dusmojos arī uz laikam jau mentalitātei raksturīgo tieksmi šādas muļķības absorbēt kā sūklim un mazohistiskā baudā paššaustīties.
Nu kā par bezatbildīgu var saukt vēlmi pēc normālas dzīves? Varbūt var atrast pāris desmitus neapdomīgo, kas ņemot hipotekāro kredītu, nedomāja par to, vai pietiks algas ikmēneša maksājumiem, bet tie ir atsevišķi gadījumi, nevis tendence. Tāpat arī bankas, lai arī cik neapdomīgas, konduktoriem hipotēkas par 100 000 nedeva. Katrs dzīvoja atbilstoši saviem ienākumiem, varbūt nedaudz izšķērdīgi, bet nekādā ziņā ne bezatbildīgi. Arī man ir tūkstošos skaitāms kredīts, kuru nu jau divus gadus maksāju apzinīgi, bet ja toreiz aizņemto naudu pēkšņi esošās situācijas dēļ būtu grūti atmaksāt, ar bezatbildību tam būtu vismazākais sakars! Šādu notikumu attīstību un vietējo amatpersonu destruktīvās rīcības vērienu paredzēt nespēja neviens, tāpēc runas par bezatbildību ir vienkārši amorālas.  Par bezatbildību var runāt gadījumā, ja jau iepriekš ir zināms, ka rīcības sekas būs negatīvas (lasi: kredītu atmaksai naudas nebūs), nevis tad, kad cilvēki, muļķi būdami laicīgi neparedzēja, neizzīda no pirksta, ka pēc gada darba valstī vairs nebūs. Un ne jau nu tādēļ, ka būtu slikti strādājuši.

Šīm runām par iedzīvotāju bezatbildību vienreiz jādara gals un jāsoda tie, kas uz savas labklājības rēķina paverdzinājuši valsti apzinoties, ka daļa iedzīvotāju kā vienīgo pieņemamo pastāvēšanas formu pieņēmuši verdzību. Šāda nacionālās morāles sagraušana ir izdevīga - tauta kļūst par dārzeni un ir manipulējama. Esam novesti pietiekami dziļā purvā, lai vismaz paši akli neuzķertos melīgām hipotēzēm, kas turklāt grauj mūsu pašapziņu un stiprina tos, kas ir patiesie situācijas vaininieki!


Netēlosim beigtus suņus:


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru